Det har ikke manglet på hverken storhetstider eller kriseår i vår skipsfartsnæring opp i gjennom tidene. Gaute Christian Molaug fra Kuben loset oss gjennom rederstandens mot- og medganger gjennom store deler av det 20. århundre.
Vi har historier om de hvite seil. Vi har lest om store formuer på få hender, oppgangstider, kommersiell spekulasjon, dampbåtene som endret verden. Spenning og eventyr. Og så kom krakket i 1886. Historiene forsvant. Men rederstanden og skipsfartsnæringen forsvant ikke fra Arendal. Det skjedde først lenge etterpå, i vår nære fortid.
Gaute Molaug er profesjonell historiker og formidler. Til daglig arbeider han på Kuben i Arendal. Onsdag 22. januar gjestet han Arendal Historielag med et fantastisk engasjerende foredrag: "Arendal skipsfart 1945 - 1988. Fra gullalder til krisetid". Han la også på noen tiår i forkant, slik at vi fikk innblikk i de store linjer, fra årene etter første verdenskrig.
Et par ord om publikum denne kvelden. Drøye 60 personer møtte opp. Mange av dem hadde detaljert kunnskap om emnet og tidsepoken, og delte gjerne sine erfaringer og av sin kunnskap. Det bidro til å gjøre historien levende!
Arendal - en del av verden
Av og til kan lokal historie fortone seg litt nærsynt. Enkelthendelser blir stående alene, som om de var oppstått av rene tilfeldigheter. Ikke så i dette tilfellet! Molaug viste oss at det som skjer i verden, det påvirker oss alle. Enten det er store kriger, behovet for energi eller generelle konjunkturer. Det som skjer der ute, det treffer oss i en eller annen sammenheng.
Arendals 1900-tallsredere var aldri redde for å satse. Så de muligheter til å gjøre en god handel, enten det nå var frakt eller kontraheringer det var snakk om, så slo de til. Og derfor falt de også fra ganske stor høyde når den globale situasjonen forverret seg.
Oljens betydning for arendals skipsfartsnæring
Etter krigen opplevde verden en merkantil gullalder uten sidestykke. Internasjonal handel økte med 360% på omtrent 25 år. Internasjonal handel blomstret. Behovet for energi syntes umettelig. Midt-østen var senter for oljeutvinning og -handel. Arendals redere drev tankfart i stor stil. Om rederiene ble færre, så ble tankbåtene større og større.
I de fem kommunene som i dag utgjør Arendal kommune var 11% av arbeidsstokken sysselsatt i utenriksfart i mars 1968! I 1973 satte sørlandsrederne rekord i antall kontraheringer, med arendalsrederiet H.C. Sørensen i spissen.
Så kom oktoberkrigen samme år. Og med den oljeboikott og reduksjon i oljeproduksjonen. Dette fikk fatale konsekvenser for vår skipsfart. Snart ble sund og fjorder rundt Arendal fylt opp av tankbåter i opplag. Flåten skrumpet inn. 23. juli 1986 kunne Agderposten fortelle at Arendals siste skip var solgt. Rederiene forsvant. Verden ble mer og mer global, lokale rederier fant andre måter å organisere seg på.
Tusen takk til Gaute Molaug for at han delte sin kunnskap om vår nære skipsfartshistorie med oss!
Foto: Eirik Mykland