Byvandring på Strømsbuveien

Byvandring på Strømsbuveien

Asbjørn Ribe og historielaget inviterte til en rusletur med innlagte pauser fra 1880-trappene opp til gjennomskjæringen. Det ble en time med god lokalhistorie og muntre fortellinger.

Ingen fintelling akkurat, men et grovt anslag: Rundt 75 personer ble med på turen opp denne en gang så viktige innfartsåren til Arendal. Veien er en av de eldste nedfartene til sentrum, anlagt den gang hestene regjerte i brosteinsgatene. 

Nederst i veien, der Strømsbuveien går ut i Vestregate, har har både Agderposten og den tidligere avisen Tiden en gang holdt til. I svingen som i dag kun har utsyn til tak og fasader kunne man i sin tid - det vil si fram til 1949 - skue utover en blank fjord med mange kaianlegg. Kittelsbukt gikk inn til Malmbrygga og Peder Thomassons gate. Det gikk en trapp ned fra denne svingen. Omtrent midt i trappa var det en liten fjellhylle. Her - på "Golanhøyden" kunne man slå seg ned for en stund og nyte sol og varme. Og kanskje en tår, attpå.

Hvert eneste hus opp Strømsbuveien har sin historie; kurbadet med den litt for store trappa, butikken i svingen med både barnevogner og undulater, kioskene, bakeriene, frisøren, kolonialene.For 50 - 60 år siden yrte det av barn i gatene, bydelen hadde til og med sin egen hoppbakke. Det var både et handels- og boligstrøk. 

Det er fremdeles liv i husene på Strømsbuveien. Men handelen har flyttet andre steder, der bilen har bedre arbeidsvilkår.

Tusen takk til Asbjørn for en underholdende og lærerik time opp bakken!

Bilde av en samling med mennesker utendørs

Foto: Eirik Mykland