"Sånn var det" 2022. Årbok nr. 28

"Sånn var det" 2022. Årbok nr. 28

Publisert av Eirik Mykland den 26.01.23. Oppdatert 15.02.23.

Bokkomiteen kan love flere timer med spennende lesning for den som er interessert i lokal historie. Boka kan kjøpes hos bokforhandlere i Arendal, Grimstad og Tvedestrand, og på våre arrangementer. Boka koster 350 i utsalg. Gjennom historielaget får du den for 300,- kroner på våre arrangementer. Du kan også bestille boka ved å sende oss en melding. Bruk gjerne kontaktskjema. Porto kommer da i tillegg.

Gå til kontaktskjema

Litt om innholdet i boken

Årets utgave av "Sånn var det" har både fagartikler og minneartikler, og har vekt på 1800-tallet og 1900-tallet. Vi går fra et vidt prospekt av byen med en spesiell historie og nye opplsyninger av Terje Bodin Larsen, ned til historien bak et spesielt hus på Tyholmen som Hilde Austarheim har ansvaret for.

Strømsbuneset og Gårdalen

Så går vi videre vestover til Thore-Erik Thoresens levende beskrivelse av "Mitt Strømsbuneset". Like bortenfor gir John Ole Askedal oss "Glimt fra Gårdalens historie, et område som det ikke har vært skrevet mye om.

Øystein Bråstad bidrar i år med to artikler. "Hans Hansen - korpslederen som ble fengslet" gir oss et godt innblikk i hvordan Frelsesarmeens oppstart i Arendal var, og hva slags holdninger den ble møtt med. Artikkelen om "Ole Annaniassen Eide - Norges første tempelridder" viser oss både hva han og organisasjonen sto for.

Svømmeundervisning kjenner vi alle til. Jan Gundersen gir oss et godt innblikk i svømmekursene og stedene de foregikk. Rolf Selmer-Olsen jr. gir en personlig beskrivelse av "Hva jeg ikke visste om farfar, tannlege Selmer-Olsen, 1889 - 1961". Familien var bosatt på Tyholmen.

Arendalskomfyren

"Arendalskomfyren" var et kjent teknisk vidunder i mellomkrigstiden. Beth Dahl-Paulsen harskrevet om utviklingen av sin bestefars komfyrfabrikk, som også førte til etableringen av flere andre komfyrbedrifter.

Johan Anton Wikander kommer med del VI av "Kulturminner ved Langsævannet" og tar i år for seg Torbjørnsbu gruver. Virksomheten i jernmalmgruvene der, som for det meste var dagbrudd, kan en fortsatt se dype spor etter. 

Artikkelen som står lengst tilbake i tid står Grethe Hald for. Hun gir et godt innblikk i forholdene både i Danmark og Norge da Niels Nielsen Hald aller nådigst fikk dra fra Danmark for inntil to år i Arendal, men ble værende og ble stamfar til Hald-slekten i Norge.

Nicolai Henrich Jæger (1780 - 1846)

John Ole Askedal kommer i år med tredje artikkel om byfogd Nicolai H. Jæger. Denne gang er det naturhistorikeren vi stifter bekjentskap med.

Innholdsfortegnelse:

  • "Den romantisk liggende By Arendal er opstillet i mine Cosmoramaer..." Terje Bodin Larsen
  • Lille Villa Venedig på Tyholmen. Hilde L. Austarheim
  • Mitt Strømsbuneset. Thore-Erik Thoresen
  • Hva jeg ikke visste om farfar. Tannlege Rolv Selmer-Olsen 1889 - 1961. Rolv Selmer-Olsen jr.
  • Arendalskomfyren. Beth Dahl-Pedersen
  • Svømmeundervisning. Jan Gundersen
  • Kulturminner ved Langsævannet del VI. Johan Anton Wikander
  • Korpslederen som ble fengslet. Da Frelsesarmeen kom til Arendal. Øystein Bråstad
  • Glimt fra Gårdalens historie. John Ole Askedal
  • Niels Nielsen Hald og mulighetenes by. Grethe Hald
  • Naturhistorikeren Nicolai Henrich Jæger (1780 - 1846)
  • Ole Annaniassen Eide - Norges første tempelridder. Øystein Bråstad