Vår felles historie

Vår felles historie

Publisert av Eirik Mykland den 20.04.23.

Kjøpstaden feirer 300 år, og hele kommunen er med. Syv lokale historielag var onsdag kveld samlet i Arendal gamle rådhus. Publikum fikk servert et konsentrat av lokal bygde- og øyhistorie, med Arendal by som bakteppe og felles referanse. 

Arendalsdistriktet

Gunnar Molden innledet kvelden med det som skulle bli fellesnevneren for nærmest alt som ble fortalt fra podiet: "Arendal=Arendalsdistriktet". Arendal by sin historie er distriktets historie. Skal vi forstå byens utvikling må vi ha kunnskaper om hele kommunen. Det å formidle Arendals historie er derfor et felles løft. 

Og det var virkelig et fellesløft, det publikum fikk presentert denne onsdagskvelden på Arendal gamle rådhus. Fortellinger om lokalt næringsliv, kultur og religiøs tro, samfunnsforhold og kommunal geografi viste den intime sammenhengen mellom by, øysamfunn og bygd. Kommunale grenseendringer har det forøvrig vært ganske mange av, så det kan være en utfordring for noen og enhver å holde orden på kommunale splittinger og sammenslåinger opp gjennom tidene.

Deltakere

Arendal historielag ved Ellen Ledaal Gjertsen sto som vertskap for arrangementet. Kvelden var en del av feiringen "Arendal 300 år", et prosjekt i regi av Arendal kommune. Følgende historielag deltok: 

  • Tromøy historielag ved Gunnar Molden
  • Austre Moland historielag ved Odd Thunes
  • Stokken historielag ved Per Edvard Andersen
  • Øyestad historielag ved Harald Thygesen
  • Hisøy historielag ved Ulrik Sissener Kirkedam
  • Flosta historielag ved Nils Petter Vigerstøl

Et tettpakket program krever en beinstrekk underveis. I pausen fikk de 115 tilhørerne servert kaffe akkopagnert av et rikholdig kakebord. Det var også mange som satt pris på at hele tredje-etasjen på rådhuset var åpent for anledningen.

Tusen takk til alle som bidro til en uvanlig lærerik og underholdende kveld! Vi er heldige som har ildsjeler over hele kommunen som holder den lokale historien i hevd.

Bildet over viser (fra venstre mot høyre): Ulrik Sissener Kirkedam, Gunnar Molden, Odd Thunes, Nils Petter Vigerstøl, Per Edvard Andersen og Harald Thygesen. Foto: Eirik Mykland